העניין של דונלד ביישום מדע הקול לקול השירה גבר בשנות השבעים המאוחרות, ובשנת 1984 שהה סימסטר באוניברסיטת כרונינגן בהולנד בפרויקט יחד עם פרופ’ סחוטה ופרופ’ ואן דן ברג. בשנת 1987 עבר לגור בכרונינגן באופן קבוע והקדיש עצמו למחקר בתחום האקוסטיקה והפיזיולוגיה של קול השירה כפרופסור חבר במעבדת מחקר הקול באוניברסיטת כרונינגן. עיסוק זה הניב מספר פרסומים מדעיים יחד עם פרופ’ סחוטה כמו גם מונוגרף דוקטורט, רגיסטרים בשירה, אשר פורסם בשנת 2000. תוצר חשוב של עבודתו בכרונינגן הייתה התוכנה VoceVista – היזון חוזר חזותי להוראת השירה. התוכנה הוצגה לראשונה בשנת 1996, זמן בו מחשבים אישיים נהיו חזקים מספיק כדי לבצע אנליזה ספקטרלית בזמן אמיתי. מאז התוכנה התקדמה והושלמה וכעת נמצאת בשימוש בעיקר בארה”ב, גרמניה והולנד כאשר השימוש בה בישראל הולך וגדל.
הקשר הישראלי
בשנת 2014 התחלתי להשתמש בתוכנת VoceVista באבחון ובטיפול בהפרעות קול. הדבר הביא לממד נוסף בהבנת הבעיה הקולית ולהרחבת המנעד האבחוני והטיפולי. בתחילת 2016 רכשתי מדונלד מכשיר אלקטרוגלוטוגרף (EGG) אשר פיתח. מכשיר זה בודק הולכה חשמלית בסדק הקול ומאפשר קביעה אובייקטיבית של נוכחות ויברציה וזמן מחזור. המידע המתקבל מבדיקה זו הינו בעל ערך רב בקביעת הרגיסטר הקולי, גם במקרים של שיתוק מיתר. לא היה קל בתחילה. לא הצלחתי להסתייע ע”י מיילים וחברים והרגשתי שרק דונלד יוכל לעזור. בדצמבר 2016 שהיתי בקורס בתחום אחר באמסטרדם והיו לי מספר שעות פנויות עד לטיסה חזרה לארץ. טרם בואי קבענו להיפגש להדרכה. הזמן שעמד לרשותי לא איפשר לנסוע לכרונינגן וחזרה ודונלד בנדיבותו הגדולה הציע לבוא לאמסטרדם ולהדריך אותי בשימוש במכשיר. עם הגיעו לתחנת הרכבת בכרונינגן התברר כי פרצה שביתת רכבות ודונלד חזר למכוניתו ונהג לאמסטרדם. במשך מספר שעות בחדר המלון עד צאתי לשדה התעופה, דונלד הסביר בסבלנות ובנדיבות את עיקרי השימוש בEGG. במהלך הפגישה דונלד הביע את רצונו לבוא לישראל ולהעביר כאן סדנה. מרכז הקול הישראלי וארמת בראשו הרים את הכפפה ובאפריל 2017, דונלד במסגרת סמינר אינטנסיבי לכבוד יום הקול הבינלאומי העביר סדנה של יומיים למורים לפיתוח קול, זמרים וקלינאי תקשורת. דונלד לא בקש כל תשלום, למעט הוצאות. בנוסף התארח אצלי ואצל ארמת לארוחות חג שני של פסח והכיר את משפחותינו. כמחווה והוקרה החלטנו להעלות את תיעוד הוידאו של היומיים המלאים לאתר (ניתן למצוא אותם בתחתית עמוד זה).
טיילנו עם דונלד בהדרכתו של דניאל צ’רביס (קלינאי תקשורת) בירושלים, בעיר החדשה, העתיקה ובמקומות הקדושים ואף נסענו למדבר יהודה וצפינו בים המלח. דונלד אהב לנסות מאכלים שלא הכיר קודם ונהנה ממטעמיהן של מסעדות ביפו, בעיר העתיקה ירושלים ובאבו גוש. בשדה התעופה בדרכו חזרה להולנד, דונלד נפרד ממני במלים “אנו נפגש שוב”. ואכן כעבור שנה העברנו דונלד, ארמת ואני סדנה משותפת בלונדון אשר עסקה ב VoceVista וEGG. בזמן הפנוי נהנינו מטיולים לאורך נהר התמזה, מארוחות עם משתתפי הכנס האחרים ואף ניהלנו שיחות נפש. הקשר האחרון בינינו היה בינואר שנה זו כאשר לצורך תקציר באנגלית לכנס רופאי א.א.ג באילת נזקקתי לתרגום מדויק של “VoceVista”.
דונלד כתב “The Voice, Seen”. אנו נקרא לתוכנה “לראות את הקולות”.
דונלד אשר נפטר ביום רביעי, 22 באפריל 2020 בגיל 87 היה איש מקסים, חכם, סקרן, סבלני, פתוח ועם חוש הומור מפותח. מדען דגול ופורץ דרך אשר אהב ושמח לשתף בידע שלו. עצוב כאשר אדם שנכנס לחיים וללב נעלם פתאום. אנו נשארים עם מורשתו וננחיל אותה הלאה.
25 באפריל 2020, פנינה ארנטל