מושג השבוע: שיטת האקסנט

שיטת האקסנט והרלוונטיות שלה לשיפור הדיבור והשירה

שיטת האקסנט (accent method) הינה שיטה הוליסטית אשר החלה את דרכה בעולם הטיפול בקול וגמגום ונמצאה ברבות השנים כיעילה מאד לפיתוח יכולות וכישורים קוליים אצל זמרים. השיטה פותחה ב 1930 על ידי סוונט סמית’, חוקר בתחום הקול מדנמרק.
המטרה העיקרית של השיטה: פיתוח תפקוד אופטימלי של הקול הן לדיבור והן לשירה על ידי יצירת איזון בין לחץ האוויר התת גלוטי (מתחת למיתרי הקול) ובין הפעילות הגלוטית (של מיתרי הקול).
עקרונות השיטה: העיקרון הבסיסי והבולט ביותר של השיטה הוא שילוב ותאום בין מערכות הגוף הקשורות בהפקת הקול לצורכי דיבור ושירה. בין העקרונות הנוספים נציין את ויסות האוויר על ידי שימוש בעיצורים חוככים העוזרים לאזן בין לחץ האוויר והפקת הקול, חיזוק השרירים והגמשתם תוך כדי שילוב בין הסרעפת, שרירי הבטן והשרירים הבין צלעיים, שימוש בקול דיבור/חזה בלבד (צלילים נמוכים ונוחים יחסית לכל משתמש), הדרגתיות – לאחר ביסוס ותרגול שלב ראשון עוברים בהדרגה לשלב הבא, הפחתת מאמץ בשרירי הגרון – שימוש בעיצורים חוככים שעוזרים להפיק צליל במינימום מאמץ שרירי וניתן לנטר באמצעותם את עוצמת זרם האוויר וכן לשפר למידה מוטורית על ידי שימוש בתבניות קצביות קצרות החוזרות על עצמן וכך קל לזכור ולבצע אותן באימון האישי.
יתרונות השיטה: איזון זרימת האוויר, שיפור סגירת המיתרים, פיתוח שליטה בדינמיקה קולית, עידוד גמישות וחיזוק השכבה הרוטטת של מיתרי הקול, הפחתת בצקת והקטנת ממצאים שפירים של הרירית, הפחתת מתח שרירי בלרינקס כולל הפחתה של התחלה קשה והפחתת מתח במסלול הקול.
על מה מבוסס התרגול בשיטה זאת?
התרגילים ברובם בנויים מתבניות קצביות בהן הצליל הראשון קצר ומודגש (סינקופה). הדרך הפשוטה ביותר ללמד אותן היא דרך החיקוי. המורה/המטפל מדגים תבנית קצבית והתלמיד/המטופל חוזר אחריו כך שנוצר רצף מעגלי. השם אקסנט ניתן לשיטה בגלל הדגשים על הצליל הראשון בתרגיל אשר באופן טבעי יוצר חיבור לשרירי הבטן התומכים.
שיטת האקסנט מהנה וקלה ליישום ולכן כדאי ומומלץ לשלב אותה בכל תרגול קולי בשעורים ובאימונים בבית.
בתמונה – תרגיל לדוגמא בשיטת האקסנט בעיצורים חוככים שונים. ניתן להחליף אותם גם בעיצורים נוספים או בתנועה סגורה.
לסיום, מושג זה נכתב בהשראת הספר המומלץ ” If in doubt breath out ” של רון מוריס, קלינאי תקשורת וזמר ולינדה האצ’יסון, מורה לפיתוח קול.

הצטרפות לאיגוד

במידה ואתם רוצים להצטרף לאיגוד לחצו על כפתור בקשת הצטרפות לאיגוד.
האם אתם כבר חברים? או מעוניינים בחידוש החברות?
פשוט לחצו על כפתור התחברות לאזור האישי.