מרכז המידע
מושגים נבחרים לקראת הוובינר המתקרב בנושא “תסמונת הלרינקס הרגיש”: עצב– אגודת סיבים המחברת בין המוח לאתרים בגוף האדם. עצבים מוטורים מפעילים שרירים, עצבים תחושתיים מעבירים תחושות אל המוח. עצב הואגוס– העצב הקרניאלי העשירי (בעברית: “העצב התועה” או “העצב הגולגולתי העשירי”). מעצבב מספר רב של איברים פנימיים בגוף האדם. בין תפקידיו אחראי גם על מוטוריקה (תנועתיות), …
לכבוד הוובינר עם פרופסור מרקוס הס, הכנו עבורכם מילון מונחים מקצועיים
“ציפורי שיר צריכות לשיר” התחושות של אמני הקול בתקופת מגפת הקורונה המאמר המלא נכתב על ידי ד”ר עדי פרימוב-פבר, ד”ר אילן רוזינר ופרופ’ עופר אמיר ופורסם בשנת 2020 בכתב העת- Journal of Voice מצורף תרגום של תקציר המאמר. המאמר המלא ניתן להורדה באתר של כתב העת, או על ידי פניה ישירה למחברים. המחברים אישרו את …
תרגום – תודה לפנינה ארנטל וד”ר יעל שפירא גליץ היזון חוזר תחושתי תלוי – מיומנות בשירה: תפקיד האינסולה הימנית הקדמית Experience – Dependent Modulation of Feedback Integration during Singing: Role of the Right Anterior Comissure Boris Kleber , Anthony G Zeitouni, Anders Friberg, Robert J Zatorre The Journal of Neuroscience, 33 (14): 6070-6080 הטקסט המקורי …
הערה מקדימה: כדי שלא יווצר רושם מוטעה שהשימוש בלייזר הוא הכלי המתאים ביותר לכל ניתוחי פגמים על מיתרי הקול עלינו להבהיר: יש לשים לב כי טיפול ע”י לייזר מתאים לסוג מאוד מסוים של פגמים על המיתרים. יתרה מכך, אם מתעורר צורך בניתוח יש להבין שרוב הפגמים מתבצעים בכלי ניתוח יעודיים ואך ורק מומחי קול לרינגולוגים …
הורמוני מין והקול הנשי / מאת אביטבול תרגום וסיכום: מוריה אור “Sex hormones and the female voice” Jabitbol, P Abitbol, B Abitbol במאמר משנת 1999 נבחן הקשר בין המצב ההורמונלי בקרב נשים לבין הקול הנשי בראי הביוכימיה והפסיכולוגיה. הניסוי כלל 197 נשים, הסובלות מתסמונת קול קדם-וסתית או תסמונת קול הקשורה לגיל הבלות. הקול הנשי מתפתח מהילדות ועד הזקנה, ומשתנה תחת השפעות …
תפסת את הבלוז של נגיף הקורונה? חלוץ האקוסטיקה-פיזיקה האנגלי, ג’ון סטיוארט ריד, מסביר כיצד מוזיקה יכולה לגרש את הבלוז (והפחד) הקשור לקורונה. תוך הגברת המערכת החיסונית שלנו כדי לסייע בכיבוש כל פתוגן (מיקרואורגניזם מְחוֹלֵל מַחֲלָה). הכתבה המלאה באנגלית כולל ביבליוגרפיה בקישור הזה. לתרגום שלנו המשיכו כאן: זה טבעי שמצב הרוח יהיה מדוכדך (בלוז) וטבעי להרגיש …
וירוס, התשמע קולי? במאמר שהתפרסם על ידי אמילי אנתס, דווח כי חוקרים בוחנים דרכים לאבחון באמצעות קול של נגיף קורונה, דמנציה, דיכאון ועוד. בעוד ישנן טכניקות ומחקרים לא פורמליים אשר עוסקים בתחום שנים רבות, שמחנו לגלות כי ישנה התקדמות גם בעולם המערבי אשר תאפשר בדיקות רפואיות אשר אינן פולשניות. להלן תרגום וסיכום של הכתבה. בחודש …
טיטצה מגיע מעולם הפיזיקה והמכניקה, בנוסף החיבור שלו לעולם הקול הביא להמון תגליות חשובות ומרתקות. בכתבה קצרה זו נציג כמה עקרונות חשובים אשר טיטצה הציג במחקר ב 2006. לפני שהחלו מחקרים אשר מיישמים את טכניקת הקשית ומשווים אותה לטכניקות אחרות, טיטצה הציג את ההגיון והמדע אשר עומד מאחורי הרעיון הכללי של מסלול קול עם חסימה …
המחקר הזה של ד”ר אינגו טיטצה (Ingo Titze 2012 Phys. World 25 (11) 52) שובר מיתוס מאוד חשוב לגבי הבכי של התינוקות. יש הסבורים כי הבכי של התינוק הוא הוכחה לכך שהקול האנושי יכול לשאת צלילים חזקים ומתמשכים בלי להצטרד, כמו שהתינוק אינו מצטרד לאחר בכי. אך האמת היא שהכל קשור במבנה של שפתות הקול (מיתרי הקול). באמצעות …
ג’ו אסטיל, מרץ 1988 “Belting and Classic Voice Quality: Some Physiological Differences” Jo Estill 1988 מבוא קצר על אסטיל, תקציר המאמר ותרגומו, מאת עידן ליברמן ג’ו אסטיל (Jo Estill) היתה זמרת, מורה לפיתוח קול וחוקרת קול אמריקנית רבת-השפעה שפעלה בחצי השני של המאה שעברה. היא מייסדת טכניקת אסטיל לפיתוח קול, שלה נציגים רבים ברחבי העולם, …
מאת ד”ר טלי לנדאו זמר האם תרופות יכולות להשפיע על הקול שלך? ישנן תרופות שיכולות להשפיע על תפקוד הקול. תרופות אלו יכולות להיות תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה מבוססי צמחים. במידה שרופא רושם לך תרופה שיכולה להשפיע בצורה שלילית על קולך, כדאי לשקול יחד עם הרופא את התועלת מהתרופה אל מול ההשפעה …
התזונאית בודקת – תזונה והיבטים נוספים בחייהם של מוזיקאים בתנועה מתמדת לנה פילר, דיאטנית קלינית, מאמנת כושר אישית ומדריכת יוגה. לרוב, קהל המעריצים לא ממש עוצר לחשוב על המציאות היומיומית של המוסיקאים. כי להיות מוזיקאי זה לא רק להופיע על במות, לזכות בתהילה וליהנות מחיי זוהר ומסיבות. המציאות היא הרבה פחות זוהרת. כתיבה, הקלטות, טלפונים, …
המעבדה של ד”ר ורדוליני חלק 4: התנסויות קליניות (דוגמאות מהסטודיו ומהקליניקה) תרפיית קול תהודתית של לסק-מדסן (LMRVT) בטיפול בדיספונית מתח שרירים משנית (Secondary MTD) תכנית תרפיית קול תהודתית של לסק-מדסן (Lessac-Madsen Resonant Voice Therapy או LMRVT) נעוצה בנקודת המפגש בין אמנויות הבמה מחד ותחומי הביומכניקה, הביולוגיה ולמידה תפיסתית-מוטורית מאידך. התוכנית משלבת בנוסף גורמים הידועים כמשפיעים …
המעבדה של ד”ר ורדוליני חלק 3: המנגנונים המטבוליים בבסיס עייפות קולית Chayadevie Nanjundeswaran, Jessie VanSwearingen, and Katherine Verdolini Abbott עייפות קולית היא מצב נפוץ, לעיתים-משתק, המשפיע על אנשים רבים. משתמשי קול מקצועיים ואחרים עשויים להיות בסיכון מוגבר לבעיה זו, העלולה להשפיע על תפקודם החברתי והתעסוקתי. למרות בדיקות רבות של עייפות קולית (באמצעות דיווח עצמי או …
הצצה אל המעבדה של ד”ר ורדוליני – מניעה וטיפול בבעיות קוליות בקרב מורים נתונים ראשוניים על מניעה וטיפול בבעיות קוליות בקרב מורים צעירים Nanjundeswaran C, Li NY, Chan KM, Wong RK, Yiu EM, Verdolini-Abbott K. עקב הדרישות הקוליות הגבוהות המתחייבות מתפקידם, נדמה שמורים נמצאים בסיכון גבוה להופעת הפרעות קוליות. מחקר זה בודק גישות למניעה וטיפול …
מרכז הקול – צוללים למחקרים ולמדעי הקול – אוקטובר 2019 הצצה אל המעבדה של ד”ר ורדוליני – פגיעה ושיקום שפתות הקול Verdolini Abbott et al. (2012) הניהול מסורתי של פגיעה או פציעה בשפתות הקול הוא בדרך כלל שתיקה. בגישה השמרנית, חולים עם פגיעה חריפה נדרשים להגביל את כמות הפונציה (הפקת קול) ואת העוצמה הקולית שלהם …
ברונו מארס – אגדות בתוך הספקטרום מאת: ארמת ארנהיים-שרון בכתבה קודמת הזכרתי כי לוויטני יוסטון יש הדגשה עקבית סביב 3100Hz, ניתן להניח שמדובר באיכות ב”טוואנג / RING”. ונחשו מה? כך גם ברונו – ממש באזור 3100Hz!! אז כל מה שאמרתי על וויטני בפעם האחרונה בנושא ה”טוואנג” חל גם עליו, מלבד הבדל עיקרי אחד: …
וויטני יוסטון – אגדות בתוך הספקטרום מאת: ארמת ארנהיים-שרון מה קורה כאשר זמרת מחפשת צבע קול מסוים, למשל של זמרת מסוימת? לאחרונה ניסיתי להתאים את הספקטרום האקוסטי של התלמידות והתלמידים שלי לספקטרום המודל חיקוי שלהן/ם וחיפשתי נתונים אקוסטיים שיעזרו לי לקרב ביניהן/ם. הדוגמא הספציפית בכתבה הקטנה הזו כפי שאולי חשדנו, היא וויטני יוסטון …
הכן קולך לחורף… אחת הסיבות העיקריות שזמרים פונים לרופא היא שינוי בקול כתוצאה מהתקררות. זיהומים ויראליים וזיהומים חיידקיים של דרכי הנשימה העליונות עלולים לגרום בצורה בלתי ישירה לשינויים אקוטיים בקול על ידי בצקת מקומית, הפרשות, כאב, כחכוח תכוף, שיעול, התייבשות, גודש באף, כאבי ראש והרגשה כללית רעה. במקרים אלו יש לקחת בחשבון את השיקולים הבאים: …
פונציה הפוכה REVERSE PHONATION פונציה הפוכה בדרך כלל קשורה להפרעה בפונקציונליות של שפתות הקול (מיתרי הקול). הפרעה זו נקראת vocal fold dysphonia VFD או PVFM Paradoxical vocal fold movement או בתרגום חופשי תנועה פרדוקסלית של מיתרי הקול. העניין הוא פשוטו כמשמעו, כשאנחנו נושמים יש פתיחה בגלוטיס וכשאנחנו בפונציה יש סגירה של הגלוטיס ובהפרעה המדוברת …
ילדים למה אתם לא מתאמנים?? טיפים שיעזרו לילדים ולבוגרים להתאמן יותר בין טיפול לטיפול האם הילדים עצלניים מדיי? האם הם לא מעוניינים או מתנהגים לא יפה? האם המורה קשוח מדיי או עדין מדיי? האם ההורה תומך או דוחף ומלחיץ? האם אלה השאלות שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו כדי לעזור לילדים להתמודד עם תרגול בבית? לא …
הצוות המנהל של מרכז הקול הווירטואלי הראשון בישראל מורכב משלוש נשים, כולן מומחיות בתחום הקול ומהוות משולש חשוב והוליסטי לטיפולי קול. מייסדת המרכז היא הווקולוגית ארמת ארנהיים-שרון ושתי הצלעות החשובות שהצטרפו לניהול והקמת המרכז הן הרופאה מומחית הקול ד”ר טלי לנדאו והקלינאית מומחית הקול פנינה ארנטל. לפני שנציג כמה מילים על שלושת המומחיות שמאחורי החזון הגדול של מרכז הקול שעושה …
טכניקת ה LAXVOX – שימוש בצינור במים החל מ 1991 טיפול, שיקום וחינוך עם LAX VOX ד”ר Marketta Sihvo קלינאית תקשורת ומומחית קול פינית, הציגה את טכניקת LAX VOX ומעבירה סדנאות בכנסים קול בינלאומיים רבים מאז תחילת 1991. היא קיבלה את הרעיון לתת למטופליה צינור ובקבוק עם מים, כאשר מבוצעת הפקת קול לתוך המים דרך הצינור סיליקון הגמיש. רובם …
ככל שמעמיקים את הידע בתחום הקול ורפואת הקול מבינים כי יש דרגות שונות של התמחות. כאשר מדובר באנשי מקצוע התלויים בשימוש בקול שלהם חשוב להיות מטופלים אצל רופא שהוא גם מומחה קול. ההתמחות הראשונה שרופאים עושים היא אף אוזן גורן, רופאי אף אוזן גורן יכולים לעשות לכם בדיקת שגרתיות ולתת מענה לבעיות שיגרתיות בתחום אולם …
בין ארגונים רבים לאנשי מקצוע בתחום הקול PAVA – Pan American Vocology Associasion שם לעצמו מטרה לאחד רופאים, חוקרים קלינאים ומורים תחת קורת גג אחת ולעודד שיתופי פעולה בתחום. נשיא הארגון ד”ר אינגו טיטצה הוא מדען מוביל וחלוץ בתחום הקול אשר שינה את האופן שבו אנחנו מבינים את הכלי נגינה המדהים הזה כיום. הפעילות הנרחבת …
ד”ר סאטלוף מומחה קול רופא, חזן וחוקר בכיר התייחס לא מעט פעמים לכך שזמרים מקצועיים הם האלופים האולימפיים של עולם הקול ועל כך ממשיכים לצוטט אותו עד היום. בהרצאותיו הוא גם מפאר את השמיעה של מורי פיתוח קול והיכולת שלהם להבין בבעיות רק בעזרת האוזניים. הרופאים והקלינאים יודעים לאבחן היטב על פי האנטומיה, הוויזואליות והמחקרים …
חקר הקול וטיפול בקול – תחום ענק ומלא שהעולם עדיין לומד ומגלה. כל יום יוצאים מחקרים חדשים ואנשי מקצוע מייעלים את שיטות הטיפול. מאוד קשה לעקוב אחרי כל הפעילות הזו ולכן חשוב לנו להיות מחוברים לאנשים שמחוללים את השינוי ולהביא את הידע לארץ. כדי להתחיל להבין על מה מדובר אנחנו ממליצים להתחיל לקרוא על …